O društvu

O društvu "Boletus"

POVIJEST DRUŠTVA

Nekolicina gljivara 1999 g.zadužilo je pravog zaljubljenika u gljive prof. Davora Kovačevića da prouči naćin kako osnovati udrugu gljvara na Bujštini. Davor je bio pravi odabir za taj projekat. Prionuo je poslu,  pribavio je statut Labinske gljivarske udruge "MARTINČICA" kao i statut već duže vrijeme ne aktivno pulskog gljivarskog društva. Ovom prigodom zahvaljujemo se gospodi prof. Pavičiću iz Labina, kao i prof. mr. Zdenku Osipu iz Pule koji su nam svojim iskustvom u mnogome pomogli.

Osnivačka skupština društva (konstituirajuća sjednica) uslijedila je napokon 14. siječnja 2000. Društvo je uz nesebičnu pomoć Đorđa Černca registrirano nakon nepunih mj. dana. Za sjedište društva odabrani su Marušići, mjesto pokraj Buja. Radni prostori društva nalaze se u zgradi KUŠD-a  "BRATSTVO" Marušići 30.

Veliki doprinos pri ustroju društva ima svakako gospodin Elio Poropat iz Novigrada dipl. pravnik koji je svojim velikim iskustvom iz gospodarskog života u Novigradu znalački pripremio osnivačku skupštinu i priveo je kraju. Nakon osnivačke skupštine gljivarskog društva "BOLETUS" Bujštine otvarali su se podružnici po nekadašnjim općinama koje su bile udružene pod nazivom Bujština.

Prva podružnica otvorena je u Novigradu, sljedeća u Umagu 24. veljače 2000. pa zatim u Brtonigli 1. travnja, u Oprtlju i Grožnjanu 25. travnja.

Upravni odbor društva broji devet članova statutom povjerenik podružnice postaje član upravnog odbora društva. Predsjedništvo uz neka koptiranja neaktivnih članova djeluje u sastavu prof. Davor Kovačević u svojstvu predsjednika društva, Elio Poropat i Josip Šimić Marino kao do predsjednici, prof. Vojko Mikluš tajnik društva, dr. Damir Kovačević službeni liječnik društva, Lino Bazjak, Nevio Žužek, dipl. ing. agronomije Miljenko Bošnjak (povjerenik Umaške podružnice), Željko Ružić povjerenik iz Brtonigle, Mario Bolčić povjerenik novigradske podružnice, Adriano Marušić povjerenik grožnjanske podružnice, Radivoje Miličević povjerenik oprtaljske podružnice.

Dvije godine je trebalo da se osnovane podružnice donekle isprofiliraju te prepoznaju u lokalnim sredinama i počnu okupljati članstvo.Prvi predsjednik društva Davor Kovačević zaokupljen mnogim obavezama na svom poslu u glazbenoj školi te mnogim obiteljskim obavezama odlučio je da se povuče sa čelnog mjesta u društvu. 2002. g.Davor Kovačević podnio je ostavku a za predsjednika u polumandatu je izabran Josip Šimić-Marino dotadašnji dopresjednik društva i povjerenik umaške podružnice!

Društvo nastavlja aktivnostima zacrtanim u statutu te se u narednim godinama posvečuje velika pozornost razvoju prijateljskih odnosa sa raznim udrugama i društvima u Hrvatskoj i zemljama u okruženju!Prisutnost naših gljivara na raznim gljivarijadama bilo je i učenje o mikologiji kao i stjecanje organizacionih iskustava koja če nam biti potrebna narednih godina. Predsjednik zamisao o otvaranju web stranice uspijeva realizirati uz znaje i umječe mladog programera Marina koji je i iskreirao prema sugestijama i potrebama gljivara najposječeniju gljivarsku web stranicu www.boletus.hr sa največom bazom gljiva u Rh. I forumom za rasprave te posebnim gljivarskim kvizom.

2004.g .na izbornoj skupštini društva uz djelomičnu zamjenu članova izvršnog odbora jednoglasno je za predsjednika izabran Josip Šimić-Marino a za dopresjednike Ružić Željko-podružnica Brtonigla i Elio Poropat-podružnica Novigrad-

Predsjednik je u prioritete rada postavio edukaciju gljivara kako bi se jednog dana moglo samostalno postavljati izložbe gljiva jer su nam u prošlosti uvjek bili na usluzi talijanski determinatori bez kojih nebi mogli postavljati brojne naše izložbe gljiva!Viziju koja se svodila na osnivanje nekog hrvatskog saveza gljivara predstavljao je na svim okupljanjima gljivara po hrvatskoj jer bez takve krovne organizacije nebi se moglo dostiči sve potrebne ciljeve koji bi riješili veliki broj problema koji su mučili sva naša gljivarska društva : nekontroliran ulazak,branje i devastacija od strane stranaca i neregistriranih gljivara u šume,edukacija i polaganje za zvanje determinator gljiva kao i problemi sa postoječim pravilnikom o sakupljanju gljiva.Ponosni smo što je naš predsjednik uspio i tu viziju o potrebi osnivanja hrvatskog gljivarskog saveza realizirao tako što je sa još 4 gljivarska društva iz tri županije pokrenuo osnivanje HMGsaveza na gljivarijadi u Sv.Ivanu Zelina gdje je 2006. i održana osnivačka skupština saveza. Za prvog predsjednika HMG saveza izabran je Prof.Dr.Romano Božac.Na slijedečoj skupštini saveza za dopresjednika je izabran naš predsjednik J.Š.Marino.Hmg savez donio je prelazno riješenje da se prema predlozima društava dodjeljuje u prvom mahu zvanje za determinatore mentore! predlog našeg predsjednika prihvatio se te se zvanje determinatora mentora dodijelilo našim tada najboljim znalcima gljiva Dragu Zdjarskom i Davoru Kovačeviću(D.K.nakon nekoliko godina neaktivnosti dolazi u kategoriju pasivnih determinatora).

Kad je savez oformio komisije za polaganja ispita za zvanje determinator naš predsjednik J.Šimić-Marino se prijavio te je u Karlovcu -na Muljavi pred komisijom koju je vodio R.Božac uz još 5 kandidata iz drugih društava položio i stekao zvanje Determinator za gljive!

D.G."BOLETUS"Bujštine(na predlog predsjednika Šimića koji je nekoliko godina obilazio marohlinijade u Delnicama i smrčkijade u Čakovcu te snimao njihova iskustva) u ovom periodu svojih aktivnosti uvodi uz več tradicionalne izložbe gljiva i manifestacije 1.gljivarijadu u Brtonigli potom, 2006., 1.Međunarodnu Smrčkijadu u Umagu.

2008.Izborna skupština društva je zaključila da je Predsjednik društva ispunio planove i očekivanje te je odlučeno da uže vodstvo ostane nepromjenjeno uz neke promjene I.O. Za predsjednika je ponovno izabran Josip Šimić-Marino,dopresjednici Ružić Željko -po.Brtonigla i Elio Poropat po.Novigrad!

Veliki trud i rad voleontera našeg društva prepoznala je šira zajednica bujštine te su nas počeli zvati i uvrštavati u gradske manifestacije kao što su dani turizma,dani grožđa,,jesenski sajmovi,božićni sajmovi gdje smo predstavljali svoje proizvode sa gljivama i dopunjavali gastro ponudu na tim feštama. Mario Bolčić povjerenik-predsjednik podružnice Novigrad zasičen dugogodišnjim radomu društvu te preuztim obavezama u planinarskom društvu podnosi ostavku a za svoju zamjenu predlaže Penava Dragu koji tako postaje novi predsjednik podružnice Novigrad!Jedna nevolja ne dolazi sama ,podružnica Novigrad a i cijelo društvo ostalo je zatečeno iznenadnom smrču jednog od osnivača i aktivnog sudionika svih uspijeha našeg društva velikog zaljubljenika u gljive Elija Poropata!

Problem neaktivnosti članstva i vodstva koji se godinama vukao u podružnici Buje pokušan se riješiti postavljanjem Drage Zdjarskog za predsjednika podružnice nije donio značajnijih rezultata pa je sam Zdjarski zatražio razriješenje dužnosti i predložio Lina Bazjaka za novog predsjednika Boletus po.Buje što je i usvojeno!stvari su se pomakle te je i po.Buje tako nakon više godina mirovanja i neaktivnosti počela sa okupljanjem članstva i radom na terenu.Dugogodišnja saradnja sa drugim srodnim društvima u zemlji i van nje rezultirala je tako 26.11.2011. i poveljom o bratimljenju dvaju društava ljubitelja gljiva i prirode- DG"BOLETUS"Bujštine(Hr.) i Gruppo mikologico e naturalistico di Laives (It.)

2012.Izborna skupština donijela je neke promjene u vodstvu dg.Boletus Bujštine.

Aktualni predsjednik J.Šimić-Marino predlaže da se njega oslobodi vršenja dužnosti predsjednika(zbog sve večih obaveza u HMGsavezu te u novoosnovanoj Udruzi Modelne šume -sliv rijeke Mirne,pripremi i polaganju ispita za zvanje determinator,pripremanju knjige o gljivama istre) te da se na njegovo mjesto izabere Ružić Željka kao novog predsjednika Ružić prihvača ali zahtijeva da J.Š.-Marino primi dopresjedničkog mjesta!

Skupštinari su prihvatili te prijedloge te je Ružić Željko postao nakon deset godina potpresjednikovanja novi predsjednik društva,potpresjednici su Josip Šimić-Marino i Drago Zdjarski -tajnik Paolo Klarić -članovi UO. Drago Penava, Atanasić Mariza (po.Novigrad), Vinko Ščulac (po Brtonigla), Lino Bazjak (po.Buje), Vlado Smolica (po.Umag)

Predsjednik Ružić nastavlja planom i programom razvoja društva koji je definiran dugogodišnjim radom društva te doprinosi prepoznativošču dg Boletus kao jednog od tri najbolja gljivarska društva u Hr. U brtonigli prigodom jesenskih dana gljiva potpisuje se trojna povelja o pobratimljenju društava iz HR.SLO. I It.--

-DG Boletus -Bujštine-G.M.društvo Slovenske Istre-Kopet i A.M.B.gruppo di Muggia.

Dugogodišnju inicijativu koja se u Istri vodila naš predsjednik uz pomoć U.za gospodarstvo Istarske županije i pročelnika M.Antolovića te ostalih istarskih gljivarskih društava osniva Istarski regionalni gljivarski savez!Za predsjednika je izabran Ružić Željko a za tajnika Ing.uskoro Dr.Zgrablić Željko iz Šumarskog instituta J.R.Pazin!

CILJ I ZADAĆA DRUŠTVA

Edukacija građana i članova društva kao i djece školskog i predškolskog uzrasta, to jest prosvječivanje pučanstva o gljivama, razvijanje ekološke svijesti, njegovanje i usavršavanje kulture prehrane, stručno-znanstveno osposobljavanje. Društvo treba okupljati  ljubitelje prirode (ne samo ovih plodova prirode, već i samoniklog jestivog, ljekovitog i začinskog bilja) koji pak razmjenom međusobnih iskustava i saznanja u navedenim segmentima bavljenja prirodom unapređuju i učvršćuju osjećaj za lijepo, korisno, zdravo, ukusno i jestivo u prirodi, a nadohvat ruke. Sve to rukovodeći se isključivo načelima visoko razvijene ekološke svijesti i potrebe za očuvanjem okoliša kao vrhovnim, etičkim kodeksom i ujedno jedino mogućim jedino ispravnim i prihvatljivim pristupom te svjeto-nazorom u druženju čovjeka s prirodom.

DJELATNOSTI  UDRUGE

- Redovito okupljanje, druženje, održavanje predavanja, priređivanje izložbi gljiva, odlasci u prirodu radi proučavanja gljiva (tzv. kolokviji).

- suradnja s srodnim udrugama i institucijama.

POSEBNI PRIORITET DJELOVANJA UDRUGE

Pod prioritet rada udruge stavlja se inzistiranje i okupljanje svih zainteresiranh udruga a stvaranje saveza gljivarskih udruga Hrvatske. Smisao saveza trebao bi biti da kao relavantno tijelo pokuša u državnim institucijama (ministarstvu) progura prijedloge za donošenje kvalitetnih zakona o pravilima ponašanja u prirodi, te o racionalnom iskorištavanju prirode.

Mi u Istri svjedoci smo nepristojnog i barbarskog ponašanja ljudi u šumama. Uz naše prometnice nailazimo na stotine parkiranih talijanskih, slovenskih pa i naših automobila parkiranih uz šumarke i livade. Te pojave naročito su naglašene u doba sazrijevanja pojedinih darova prirode; šparoga, gljiva, kestena...

Ne treba posebno naglašavati da nakon takvih posjetitelja koji vrečama i košarama iznašaju iz šume plodine, u šumi ostaje prava pustoš.

Zato smo mi ovdje uz slovensku, te talijansku granicu živo zainteresirani da budući savez gljivara kao u susjednoj Sloveniji bude cijenjen i uvažavan partner državnim resornim institucijama.